НСО с нови правомощия: Бутат те от пътя, ако се наложи

Депутатите мъдрят закон за службата, опозицията не го хареса

Специални нови правомощия ще имат служителите на НСО, предвижва новият закон за службата, който беше приет на първо четене в парламента.

С него охранителите на държавните мъже ще имат полицейски правомощия и ще могат да могат да избутват автомобили от пътя, ако се наложи.

Промените логично срещнаха критиката на опозицията, която призова новия закон да бъде сериозно преработен преди окончателното му приемане.

"Този законопроект регламентира дейността на охранителната служба. Той е изключително нужен, защото НСО в момента функционира с постановление на Министерски съвет, което е юридически нелогично", подчерта зам.-вътрешният министър Веселин Вучков.

Той посочи, че в законопроекта са очертани видовете охрана, охраняваните лица и обекти, както и какви са правомощията на офицерите и сержантите.

По време на своята работа депутатите приеха на първо четене и законопроекта за Държавна агенция "Разузнаване". Новата структура ще е на пряко подчинение на Министерския съвет. Военните разузнавачи ще могат да се ръководят и от цивилен началник.