Слънчев бряг качва нивото пред чуждите туристи с "Виа Понтика"

Мощна реклама на исторически маршрути чисти името на курорта

Специални презентации в Слънчев бряг ще  рекламират новия туристически маршрут по Южното Черноморие „Виа Понтика”. Идеята бе лансирана от изпълнителния директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров, по време на специална  сбирка, отчитаща година от стартирането на културния проект в България.

Маршрутът, който обединява 10 археологически обекта по южното Черноморие, ще има своето място в сърцето на най-големия ни летен курорт.

Специален Информационен център ще представя красотите на антична и средновековна България. Именно промотирането на богатата ни, но непозната за туристите история може да промени тяхната нагласа и да обърне фокуса към по-високо ниво туризъм, смята Златко Димитров. Ние трябва да образоваме нашите гости, да им покажем, че освен море, имаме и други забележителности – част от развитието на европейската цивилизация.

„Виа Понтика” е ново начало. В информационния център всеки посетител би могъл подробно да се запознае с укрепения владетелски дом по устието на река Велека, античната и средновековна крепост в Ахтопол, старинно Царево, стената Урдовиза в Китен, Северната кула и църквата „Св. Николай Чудотворец” в Созопол, ранновизантийската крепост Акра край Черноморец, параклис с аязмо в бургаския квартал Сарафово, римските терми Аква Калиде и антична куполна гробница в Поморие.

През 2013 година във „Виа Понтика” ще влязат още три обекта- Деултум в Дебелт, Русокастрон в Русокастро и две крепости в Обзор. Археолози предлагат проектът да се развие и на север с термите на Варна, крепостта Кастрици и античните укрепления край град Бяла и в местността Яйлата, с което ще превърнат Слънчев бряг в център на обединения маршрут.

На отчета в Бургас присъстваха вицепремиерът Симеон Дянков,  заместник министърът на туризма Иво Маринов, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров,  доц. Д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, както и кметове на общини в района, археолози и представители на туристическия бранш.