Съдът отмени строгия режим за Кела

Според ръководството на затвора той трябва да е под ключ

Режимът на Пламен Дишков-Кела в бургаския затвор е бил променен, според заповед на началника Златко Златев той трябва да е в килия под ключ и да не участва в общи мероприятия.

В четвъртък Бургаският районен съд обаче отмени заповедта.

37-годишният Дишков е обвиняем за убийството на Димитър Стаматов - Мастара от 21 ноември 2002 г. Той е в бургаския затвор от 6 януари м.г. Наскоро стана ясно, че администрацията е дала картбланш на Кела и още няколко по-заможни затворници да извършат ремонт на килиите със собствени средства. Това предизвика брожение сред част от останалите обитатели. Според запознати шефът Златев е трябвало да отговаря на какво основание Дишков е настанен в отключена килия и има право да се разхожда из коридора на отделението, след като е обвиняем да престъпление, за което може да получи над 15 години затвор.

След това той издал заповедта.

Тежкото обвинение не е достатъчен мотив за налагане на такива ограничения, пледираха вчера в съда защитниците на Дишков, които обжалват по съдебен път промяната на режима. Адвокат Пенка Мутафчиева представи пред съдия Николай Гемеджиев 20 собственоръчно написани сведения от пандизчии, които описват колко благотворно е било вляянието на Дишков върху порядките в общия коридор на III група.

Колегите й Тодор Досев и Бойчо Боев изтъкнаха, че "знаконият" арестант няма никакви провинения през целия си престой зад решетките. Тезата им е, че промяна на режима се налага, ако е налице съвкупност от двете обстоятелства - тежко обвинение и лошо поведение

Съдията намери аргументите им за основателни и отмени заповедта на затворническия началник. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

До дни се чака окръжият съд да насрочи дело за промяна на мярката на Дишков. Влошеното му здравословно състояние е основния мотив за това. 37-годишният бивш спортист имал сериозни проблеми с костната система. Той е бил транспортиран до болница, за да бъде извършена тройна съдебномедицинска експертиза. Делото ще бъде насрочено, след като заключението по нея е готово./ 24 часа