Изборният ден започна спокойно и без нарушения

Всеки, който иска да провери личната си информация в избирателните списъци, може да го направи в интернет

Без нарушения е започнал изборният ден на националния референдум с въпрос "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена елекроцентрала", съобщи за БТА говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова.

 

Към този момент няма информация за отварянето на шест избирателни секции в община Айтос, една в с. Деница, община Ямбол, една в Долни чифлик, Варненско, и в с. Дрипчево, община Хасково. Причините са метеорологични, заради силния снеговалеж, уточни Негенцова. ЦИК все още събира информация от останалите региони със засилен снеговалеж и навявания за това има ли закъснели с отварянето секционни избирателни комисии. На този етап обаче сигнали за нарушения на изборния ден в Комисията не са постъпили.

Говорителят на ЦИК каза още, че обобщени данни за избирателната активност в страната ще могат да се съобщят около обяд. От ЦИК напомнят, че Главна дирекция "Гражданска регистрацияи Административно обслужване" към Министерство на регионалното развитие и благоустройството осигурява достъп до избирателните списъци за днешния референдум за всички български граждани. Те могат да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място нагласуване през интернет на адрес http://www.grao.bg/elections/.

Сайтът предоставя възможности на гражданите и общинските администрации да правят справки в избирателните списъци, да подават "Искане за гласуване по настоящ адрес" по електронен пъти да регистрират издадените "Удостоверения за гласуване на друго място". Последните две услуги са достъпни след идентификация с електронен подпис. Справки могат да се извършват и чрез SMS, като такъв се изпраща на номер 18429. Той е единен и за трите мобилни оператора. Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.