Референдумът боксува заради снега, избирателната активност - 2%

Само две секции останаха затворени в Бургаско

20-сантиметровата снежна покривка попречи тази сутрин на бургазлии да излязат да гласуват на референдума за АЕЦ Белене.

Лошите условия за автомобили и пешеходци в сутрешните часове затвориха гласоподавателите по домовете им. Председателят на РИК Елка Стоянова съобщи, че избирателната активност към 9 ч. е ниска.

За областта към 10 ч. тя е около 2%. В Бургас са гласували 2 589 човека, което е 1,37%. Най-много гласували има в Царево, където вотът си са упражнили 4% от местните. Най-ниска пък е активността в Айтос - 0,67%.

От БСП излязоха с протестно писмо до медиите, според което пътищата и подстъпите до избирателните секции умишлено не били почистени.

По думите на Елка Стоянова в Бургаско проблеми заради времетето рано сутринта е имало в селата Миролюбово и Изворище, в община Айтос, в община Карнобат, в селата Кирово и Кубадин, община Средец, както и в община Сунгурларе. Въпреки снеговалежите обаче с изключение на две, всички избирателни секции в Бургаска област са отворени от сутринта или 670, от общо регистрираните 672. Отворени за гласуване са секциите в Бургаския затвор, болницата в "Меден рудник" и МБАЛ Бургас.

455 262 са жителите на Бургаска област. От тях право да упражнят вота си имат 372 315 човека.