Масови проверки на инкасо фирмите

Обща тенденция е да не се спазват правилата

Най-вероятно от следващата седмица ще започнат масирани проверки на тези фирми, които извършват инкасо дейност за това как я осъществяват, с какви средства и т.н.

Това заяви комисар Милчо Енев, заместник-директор на Национална служба „Полиция”.

Обща тенденция във фирмите, които извършват инкасова дейност, е да не спазват правилата, каза той.

"Не е лесно да се отнеме лиценз. Законът е направен преди няколко години, има неща, които не са добри по линия на контрола. Трябва да се помисли за актуализация на закона", добави Енев. Според него трябва да се увеличи и броят на специалистите по тази дейност в МВР, защото 100 000 души работят в този бизнес в близо 2000 фирми.
Във връзка със случая отпреди няколко дни, когато инкасо автомобил бе ограбен в столичния квартал "Слатина", Енев заяви:

"Има трудови нарушения, има назначен македонски гражданин, което е условие за отнемане на лиценза, само че лиценз се отнема, след като се отправи предупреждение на фирмата и ако в срок на един месец не се отстрани, тогава се отнема лиценз. Предполагам, че фирмата няма да чака този един месец и ще отстрани този човек почти веднага. Нарушенията са свързани както с дисциплината, така и с мястото за охрана, начина на извършване на дейността. По сега действащия закон трудно се стига до отнемане на лиценз".