Кой уби сестрите Белнейски?

Делото се връща в Пловдив, разпитват ключов свидетел, казал, че Лазар Колев е признал за престъплението

Знаковото дело за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски се връща в Пловдивския апелативен съд. Дали Христовата възраст, в която навлезе единственият обвиняем Лазар Колев, ще се окаже преломна и фатална за него? Може би ще разберем още утре в 9 часа, когато е новият старт на казуса. „Аз вярвам, че Апелативният съд ще ме пусне, не знам защо, но е мое вътрешно чувство. Знам, че няма за какво да седя тук“, казва Лазар в Пазарджишкия затвор пред колегите от Дарик. Соченият с пръст млад мъж е посещаван единствено от майка си, приятелите му не ходели на свиждане. „Тях ги викат, притискат ги в полицията“, добавя той. Убеден е, че следователят Веселин Мартински от Националната следствена служба е нагласил ДНК пробите, за да може Лазар да бъде привлечен като обвиняем през 2009 г. Когато излезе от изолатора, няма да отмъщава, твърди той. Иска единствено да е до болната си майка.

Соленият и тежък казус се разглежда за втори път от този съд, след като беше върнат от Върховния касационен (ВКС). Причината - върховните съдии отчетоха сериозните доказателствени проблеми по делото, поставени пред съда и в частност пред въззивния съд. Те са резултат от забавеното разследване в досъдебната фаза на процеса и редица пропуски в първоначалния му етап.

Магистратите ще проведат съдебно следствие за изслушване на петорна арбитражна комплексна експертиза, ще бъдат изискани писмени доказателства, прилагане на други наказателни дела и ще разпитат свидетели. Въпросната петорна експертиза обаче, на която пловдивските съдии много държат, не била изготвена. Експертите пуснали молби, че им трябва още технологично време, за да я извършат, посочва Радио „Фокус“.

За изненада на адвокатския екип на Колев Димитър и Марин Марковски ще бъде разпитан приказливият Владимир Славов – Иширковеца, по информация на пресцентъра на съда. Именно той през 2011 г. каза пред Пазарджишкия окръжен съд, че Колев му разказал как е убил сестри Белнейски. Преди дни в интервю за Plovdivutre.bg Марковски посочи че този разпит е последният, който очаква. Ще се разгледат разпечатки от мобилни оператори. Ще бъдат разпитани и двама свидетели по искане на защитата на Колев.

Оставено е без уважение искането на Марковски за изслушване на вещи лица – лекари. Съдът отказа и искането за назначаване на международна съдебно – медицинска експертиза на веществени доказателства – нокътните изрезки на убитите девойки.

Припомняме, че делото е образувано по жалба на подсъдимия Лазар Колев. С присъдата на Окръжния съд в Пазарджик, потвърдена от Пловдивския апелативен, Лазар получи „доживотен затвор без замяна“. Той е признат за виновен в това, че на 28.01.2006 год. е изнасилил, блудствал и умишлено убил по особено жесток и мъчителен начин сестрите Росица и Христина Белнейски. Осъден е да заплати на родителите им обезщетение за морални вреди от 400 000 лв.

Любопитен е фактът, че за връщане на казуса настоя и майката на убитите девойко Фани Белнейска.

“По реакцията на Фани Белнейска разбирам, че майката на момичетата не е убедена, че Колев е убиецът. Тя търси истинските убийци, което в някаква степен ни помага”, коментира адвокат Марковски пред Plovdivutre.bg. Според него обаче решаващо е, че няма реални доказателства, че Лазар е убил двете сестри. “Ние ще пледираме отново „невинен“ по всички обвинения”, добави топ защитникът.

Делото е насрочено и за още една дата – 30 януари. Случайно съвпадение или закономерност на съдбата на 31 януари се навършват 7 години от намирането на телата на двете девойки. Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 г.

Оказа се, че сестрите са видени за последно живи на 28 януари 2006 г. в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят. До 31 януари, когато телата им са намерени в местността “Грамадите” между Брацигово и Пещера. Тогава новината за убийството им потресе цяла България.