Второ дете почина от тежка инфекция

Върлуващият в момента грип хвърли в паника родители

Инфекция отне живота на още едно дете.

Малчуганът е починал в следствие на прекарана менингококова бактериална инфекция в тежка форма, съобщиха от Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив.

Това е втора детска смърт само за два дни.

Грипът вече уби 7-годишно детенце от Пазарджик. Момчето е получило остър миокардит, било е прието в Специализираната клиника за лечение на сърдечна недостатъчност.

7-годишният Ники се оплаквал от висока температура, отпадналост и повръщане, родителите му го завели на преглед в пазарджишка болница. Няколко часа по-късно обаче се появила сърдечна недостатъчност и местните лекари преценили, че развива остър миокардит ­ възпаление на сърдечния мускул, вследствие на вируса. Детето е откарано веднага в пловдивската специализирана клиника, където докторите потвърдили предположенията на пазарджишките си колеги.

Въпреки усилията им заболяването се развило за броени минути и момчето издъхнало.

Точните причини за фаталния изход и при двете деца ще се изяснят след подробни изследвания. Лекарите обаче посочват, че между двата случая няма връзка.

Местните лекари успокояват родители да не се притесняват и че няма място за паника, но повечето майки и татковци са спрели децата си от забавачки заради върлуващия в момента грип.

Специалистите предупреждават, че децата са най-лесните жертви на респираторните заболявания. Този тип болести започват с инфекция и рязко или постепенно повишаване на температурата до 39-40 градуса. Понякога са съпроводени с отпадналост, лош сън, а температурата може да се повиши незначително.  Организмът на детето не е в състояние да се справи сам с инфекцията и ако още от първия ден не започне неговото интензивно лечение, последствията от заболяването могат да бъдат сериозни.