След повече от 2 часа дебати: Гласуваха "за" Океанариума в парка

Мисия Бургас

29-01-2013, 17:07

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас с модерен океанариум, истинска тропическа гора и СПА

Руска фирма от Омск иска да прави мега съоръжението

След продължили повече от два часа горещи дебати общинските съветници решиха за Океанариума, който ще бъде изграден в парк "Езеро". Докладната записка на кмета на Бургас Димитър Николов беше приета с 38 "за", 9 "въздържал се" и 1 "против". Предложението беше във връзка със заявеното инвестиционно намерение на руската компания.

"Научно-производствено обединение Мостовик" от град Омск, Русия иска да строи Океанариум без аналог в света. Изграждането е предвидено да стане чрез концесия за срок от 35 години. Гаранцията за участие в концесията е в размер на 200 000 лева, а еднократното концесионно плащане да бъде 660 000 лева. Тези средства ще бъдат използвани от общината за изграждане на нова конна база, която ще трябва да бъде преместена на друго място, след старта на проекта.
Съгласно размера на концесията, инвеститорът е длъжен да направи инвестиция в размер на 109 194 942 лева, от които 8% непредвидени разходи. Срокът за изграждането на обектите - делфинариум, океанариум, аквапарк да бъде 5 години, а срокът за цялостното изграждане на обекта на концесията - 7 години.
"Изключително рядко се дава възможност на Бургас да има един различен проект. Това ще бъде атракция за региона и ще функционира целегодишно", каза кметът на общината Димитър Николов при представянето на проекта.

Опозицията отново излезе против предложението с мотив, че администрацията не се е подготвила достатъчно добре за реализацията на този мащабен проект.

"Този проект е нещо, което се очаква да се случи тук от много години. Приемам го с изключително добри чувства.  Но отново, когато се говори за нещо значимо за 117 дка в едно привлекателно място - всичко се претупва. Не са ми ясни някои финансови части от договора, както и пълния обем на нещата, които ще се направят. Представянето на проекта е на слабо равнище от страна на общината", заяви Валентин Фъртунов от НФСБ.

От БСП пък предложиха 100 000 лева минимална годишна концесионна такса. Според съветниците от опозицията също така въпросният имот не е предвиден за такъв проект.

"Като кмет давам гаранции за тази инвестиция. Проверихме, че такава е правена с гаранции от Японската банка. Компанията е финансово обезпечена и със собствени средства ще строи. За първи път се появява такъв сериозен инвеститор, от както съм кмет на общината", обясни кметът Николов.