Твърдо ще гласувам, заявиха 39% от българите

Политолози предричат "шарен парламент"

39% от имащите право на глас българи категорично са заявили, че ще упражнят своя вот на предстоящите през юли парламентарни избори.

Това заяви политологът Емил Георгиев при представяне на резултатите от национално изследване на социологическия екип на Института за модерна политика за обществено-политическите нагласи у нас през януари.

Политологът посочи, че 24% от запитаните са отбелязали, че по-скоро ще гласуват. Тези данни показват, че общо 63% от участниците в проучването заявяват, че със сигурност или по-скоро ще отидат до избирателните урни, отбеляза Георгиев.
Според него обаче има разлика от декларирано желание и от реална електорална мобилизация.

От тук нататък основният въпрос ще е именно колко процента ще бъде участието на парламентарния вот през юли, тъй като от това зависи и преразпределението на гласовете, както и партиите, които ще влязат в парламента.

Според политолога при една ниска електорална активност е възможно да се получи много "по-шарен" парламент, от този, който имаме в момента.

Ако изборите бяха днес, партиите биха получили следните резултати: 24,8% - ГЕРБ; 19,3 % - БСП; 5,5% - ДПС; 4,8% - „България на гражданите"; 2.7% - РЗС с Марешки; 2.7 - „Атака", сочат данните от изследването.

Проучването е направено в периода 13 - 21 януари 2013 година, като в него са участвали 981 пълнолетни граждани чрез стандартно интервю "лице в лице".

Георгиев посочи, че сред задаваните въпроси е бил и този за вярата на гражданите в социологическите изследвания, като резултатите показват, че около 40% от запитаните смятат социологическите изследвания за достоверни.