Да не преувеличаваме проблема с ромите, зове Плевнелиев

Този въпрос може да се реши само с интеграция, твърди президентът пред френско издание

Проблемите с ромите не трябва да се преувеличават. България пази по-сигурно границите в сравнение с останалите европейски страни, обяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за в. "Нувел обсерватьор".

В него държавният глава коментира икономическите, културни и европейски връзки между България и Франция и същевременно предупреждава, че не трябва да се злоупотребява с темата за българските роми.

"Правителствата на Франция и България работят съвместно и този проблем не трябва да се преувеличава. Във Франция има около 2000 български роми, от които 80% пребивават напълно законно", подчерта Плевнелиев.

По думите му проблемът е в близо 400 души, за които "ние се опитваме да работим по възможно най-хуманния начин". А единственият начин е да се уреди въпросът с интегрирането на ромите, добави Плевнелиев.

"Ние скоро ще се присъединим към Шенгенското пространство. Ако спазваме правилата, нито въпросът с ромите, нито някой друг въпрос няма да ни попречи в това отношение. България сигурно пази европейските граници, дори според нас по-сигурно в сравнение с други страни", похвали се в интервюто българският президент.

В разговора с френските журналисти Плевнелиев коментира и сътрудничеството с Франция в ядрената енергетика на фона на провелия се референдум в България.

"България ще продължи живота на реактори № 5 и №6 на АЕЦ Козлодуй и процедурите вече са предприети. Ще има търгове за обществени поръчки и ще сме щастливи, ако френският гигант "Арева" е кандидат", заяви държавният глава.