Първолакът не е починал от свински грип

Родителите потърсили късно лекарска помощ, тече разследване

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че не може да се каже, че починалото 7-годишно дете от Пазарджик е издъхнало вследствие на свински грип. "От 18 до 23 януари родителите му не са потърсили лекарска помощ. То е било прието в първите минути на 24-ти и е починало към 14 ч същия ден", казаха от МЗ, цитирани от Труд. Още на 18-и детето имало сериозна кашлица, а 5 дни по-късно то било със сърдечна недостатъчност, тахикардия, кардиогенен шок, а накрая - с остър перикардит (б.р. - възпаление на обвивката на сърцето). Подозира се, че момченцето е имало вроден сърдечен проблем, но яснота ще има след разследването.

Момченцето издъхна в Университетска болница Свети Георги в Пловдив.

Вчера стана известна смъртта и на второ дете, починало в лечебното заведение в следствие на прекарана менингококова бактериална инфекция в тежка форма

Върлуващият в момента грип хвърли в паника родители.

Точните причини за фаталния изход и при двете деца ще се изяснят след подробни изследвания. Лекарите обаче посочват, че между двата случая няма връзка.

 Местните лекари успокояват родители да не се притесняват и че няма място за паника, но повечето майки и татковци са спрели децата си от забавачки заради върлуващия в момента грип.

Специалистите предупреждават, че децата са най-лесните жертви на респираторните заболявания. Този тип болести започват с инфекция и рязко или постепенно повишаване на температурата до 39-40 градуса. Понякога са съпроводени с отпадналост, лош сън, а температурата може да се повиши незначително.  Организмът на детето не е в състояние да се справи сам с инфекцията и ако още от първия ден не започне неговото интензивно лечение.

Най-близо до грипна епидемия са Хасковско и Старозагорско. Там повалените от вируси стигнаха съответно 170 и 166 души на всеки 10 000 от населението. Ограничителната мярка се обявява, когато болните станат 200 души на десет хиляди.

Заразите атакуват предимно децата до 14 г., както най-поразявана е групата до 4 годинки (там болните са 370,77 малчугани на 10 000), следвана от възрастовата група 5-14 г. (262,96 повалени на 10 000).

"Придвижваме се към грипната епидемия, стойностите на заболелите по области постепенно се повишават", коментира проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Все още няма недостиг на направления при специалист.