"Железният светилник" тръгва на турне в региона

Бургас Лайф

31-01-2013, 06:03

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Досадникът" се завръща

Бургаската публика е без аналог, не спират да хвалят зрителите си изявени театрали

Театрално турне в четири града в Бургаско на постановката "Железният светилник" организира "Арт ателие" идния месец.

Oсвен Бургас, Созопол и Поморие, любителите на театъра в Свиленград също ще могат да се докоснат до безсмъртната творба на Димитър Талев. Това е само последният от многото гастроли на постановки по покана на създателката на "Арт Ателие" Маруся Русева, което вчера отбеляза 2-годишнината от създаването си.

Нестандартната инициатива тръгна през 2011 г. благодарение на безкрайната любов на Русева към сценичното изкуство. Прекарвала летата в Созопол, близо "Аполония", Русева от малка остава очарована от актьорите и техните превъплъщения на сцената.

Като заклет фен дори и сега Русева продължава да пътува до София на театрален туризъм, за да гледа постановки, които нямат дати в Бургас.

"Пътувам в петък, гледам представление след представление и се връщам. Не мога всеки път да ходя до София и е хубаво театрите да идват тук, при нас", обяснява тя и допълва, че за последно е посетила столицата през декември.

За да сподели едни от най-добрите пиеси, поставяни на родна сцена, създателката на "Арт ателие" започва да кани хитови спектакли и в Бургас. От самото начало вярва, че начинанието й е обречено на успех. Още след първите гостуващи постановки отзивите не закъсняват - залите са пълни, а големите ни театрали веднага забелязват, че в Бургас публиката има своя аура. Аплодира любимците си преди да са изрекли и една реплика и искрено се вълнува на всяко представление.

"В момента се носи слава на бургаската публика. Когато миналият път дойде Александър Сано ми каза "Аз все съм чувал, че тук наистина публиката е по-различна, но не съм очаквал такова нещо. Енергията на хората се усеща". Краси Ранков пък беше изключително учуден как хората започват да ръкопляскат без той да е казал нито една реплика", разказва Русева какви са впечатленията на талантливите актьори за бургазлии.

Самата тя споделя, че резултатите от проучванията, които е правила са впечатляващи. В залата влизат зрители, които от 15-20 години не са ходили на театър.

"Някои от тях докато са били ученици са ги завели на нещо, което не им е харесало и тотално са зачеркнали театъра като изкуство. Много е интересно, когато един такъв човек, който е влязъл а абсолютно предубеждение в залата 10 минути след началото на спектакъла го виждаш как се превива от смях, как излиза одухотворен", обяснява Русева.

За две години бургазлийката е успяла да покани на бургаска сцена едни от най-добрите постановки през последните години и въпреки трудностите не се отказва.

Хитовият спектакъл "Магията на Ненчо" например за пръв път излиза от София, за да гостува именно на Бургас. На наша сцена за пръв път са дошли и таланти като Юлиян Вергов и Захари Бахаров.

"Имало е случаи, в които като тегля чертата е било на нула, но това не ме притеснява, за мен са останали усмивките на хората. Всичките ми приятели ми помагат с каквото могат, идват хора дори от Несебър, Слънчев бряг, Созопол, Приморско, има една група от Царево от около десетина човека, на която се обаждам", разказва Маруся Русева и обяснява, че често билети за представленията се продават на най-нестандартните места, дори в банкови офиси.

"Салоните навсякъде са пълни като на места хората не са гледали софийска трупа в продължение на 30 годни. Правила съм представления и в Поморие, разширявам региона”, допълва тя. 

В края на февруари предстои четиридневно турне на Театър "Българска армия" с "Железният светилник" – Свиленград (19.02), Созопол (20.02), Поморие (21.02), Бургас (22.02) в залата на Операта.

"Март месец ми се иска да поканя " Спанак с картофи". През април съм говорила с Театъра на Армията да дойдат с "Декамерон" на Дияна Добрева. През лятото е възможно "Големанов" . Мечта ми е да направя "Хъшове" на Народния театър в Бургас, но за жалост той не пътува в страната. От цяла България имам предложения, но предпочитам да каня театри с традиция", допълва Русева за бъдещите си планове.  

В първия ден от февруари бургазлии пък ще могат да видят "Досадникът" за втори път, като премиерата на постановката все още не се е състояла в София.