Хора без образование - експерти във Фонд "Научни изследвания"

Нарушения от горе до долу бяха установени в доклада

В доклада на Инспектората на Министерски съвет за дейността на Фонд "Научни изследвания" има регистрирани нарушения на всички нива.

Това заяви по радио "Фокус" Огнян Стоичков, депутатът от партия „Атака”, председател на Комисията по образование, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

Той допълни, че административният персонал на фонда не трябва да се подценява, защото всяко проектно предложение преминава през два етапа, като първият е административно съответствие.

"То се прави от главните експерти на фонда, а една от главните експертки, според този доклад, е била разпоредител в театър „София” преди да постъпи на работа във фонда. Тази жена се е произнасяла по административно съответствие и е поддържала връзки с чуждестранните рецензенти и учредители", каза Стоичков.

"Не знам каква компетентност е доказала в научната общност като разпоредител в театъра" учуди се той.

"Не може да оценяваш науката, макар и в административната й част и да отхвърляш проекти още на първи етап, а да имаш завършена гимназия”, отбеляза той.

Според Огнян Стоичков, нарушенията могат да доведат до обезсърчаване на научната общност. Той допълни още, че в оставащото време от мандата на сегашното правителство, предложеният за министър на образованието акад. Стефан Воденичаров трябва да положи усилия в две направления, а именно към Закона за училищното и предучилищното възпитание и към фонд „Научни изследвания”.