Не била Дамянова, най ми бил шефът на БАН

Пресцентърът на МС сгафи, час се лута кой е новият министър

След като набързо обявиха Милена Дамянова за нов образователен министър, от пресцентъра на Министерския съвет "побързаха" да уточнят, че не тя ще заеме овакантения стол на освободения Сергей Игннатов, а шефът на БАН – Стефан Воденичаров.

Близо час из медиите се котираше името на Дамянова, докато от ПСЦ на МС не оправят гафа си и не пуснат съобщението какво точно е казал премиерът пред министрите си, а именно, че Воденичаров си взима отпуск от БАН и застава начело на министерството.

Милена Дамянова пък си остава на поста като зам-министър, като ще довърши влезлият вече в парламента Закон за средното образование, в който е прословутата задължителна предучилищна за 4-годишнте хлапета.

Преди министрите си Борисов обявява, че Сергей Игнатов е бил добър министър, но застанал зад губеща кауза и защитавал назначените от него шефове във Фонд "Научни изследвания", където Инспекторатът на МС откри данни за далавери с рецензии на проекти на учени.

Скандалът около научния фонд, който взе общо три оставки, избухна в края на миналата година, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.

При представянето на Константинов за нов министър, премиерът обявява, че се надява кандидатурата му да получи подкрепа и от опозицията, нещо, което е почти гарантирано, защото именно шефът на БАН бе председател на Инициативния комитет на БСП за референдума, който яростно защитаваше изграждането на втора атомна централа край Белене.

"Той е безспорен учен, безспорен в сферата на науката, главно и неслучайно беше избран и за председател на БАН от хората там. На нас ни трябва през тези 3 - 4 месеца Фонд "Научни изследвания" да заработи както трябва. Да не се замерят с рецензии и корупция нашите учени, да се съсредоточат върху иновациите, върху изследователската дейност заради това, че толкова милиони се дават там", казва още премиерът.

Той посочва, че се надява, Воденичаров да убеди своите колеги в БАН, че тези няколко месеца действително могат да се използват за още по-тясно сътрудничество между Българската академия на науките, Научноизследователските институти там, Министерството, отделните министри.

"Поне за мен това е една добра кандидатура", завършва Бойко Борисов.

На свой ред Воденичаров споделя, че ще е министър до края на мандата на този кабинет и затова си взима отпуск от БАН.

"Приех предложението на министър-председателя, защото си мисля, че това, че сме бедни и малко консумираме – това е, защото не произвеждаме достатъчно. Без образование, без наука, без иновации, ние не можем да увеличим нашия потенциал. Освен това от около 4 млн. работоспособно население, около 3 млн. са хората, заети в производството", коментира той пред жерналисти.

Той посочи, че има и много неща, свързани с подобряване на професионалното образование.

По думите му не трябва да се губи и минута, за да се прави административна подготовка за реализиране на програма "Наука и образование".