Край на бараките с гащи и чорапи на Женския пазар

Обновяват мястото, НДК пък се променя от есента

Цялостна реконструкция на столичния Женския пазар предстои тази година, каза в интервю за "Фокус" главният архитект на София Петър Диков.

Ремонтът ще се състои в цялостно обновяване и премахване на всички сергии и бараки.

"Предвиждаме изграждането на благоустроена зона, която ще бъде с функции на пазар, но със съвсем друга визия", заяви архитектът.

Предстои реконструкция и на пазар "Връбница".

Диков добави, че в момента тече вторият етап от реконструкцията на "Витошка" – от ул. "Неофит Рилски" до ул. "Солунска". Тази година се предвижда да започне и третият етап – от ул. "Солунска" до ул. "Алабин".

"Имаме няколко проекта за реконструкция на паркове. Работим по проект за бъдещия парк "Възраждане", засега вероятно в спорната му част – "Спортна София", а след това и в парковата част", заяви архитектът.

Столична община работи и по проектиране и реконструкция на публични пространства, паркове, пешеходни зони, площади.

"Ако бъде одобрен проектът за обновяване на цялото пространство на НДК, ще бъдат проведени процедури за търг за избор на изпълнител", допълни той.

Диков изрази надежди, че от есента ще започнат строителни работи.

Проектът включва - подмяна на настилките, изграждане на оросителна система за зелените площи, засаждане на цветя и нови дървета, изграждане на детски кът с водни площи и алпинеум, осветление, градински елементи, пейки и други.

Предстои Общината да обяви конкурс и за бъдещото развитието на мястото на Паметник "1300 години България".
"Всички дизайнери, архитекти, скулптори, художници и всички, които смятат, че могат да представят добри идеи, могат да участват. Амбицията ни е до средата на лятото да има решение", посочи Диков.

Паметникът вече е почистен от облицовки, опасни елементи и различни метални конструкции, похвали се главният архитект на София.