Специална комисия ще търси решение за казуса "Бедечка"

Целта ми е да се предизвика сериозен дебат, смята кметът на Стара Загора

Комисия ще трябва да помогне на общинската администрация в Стара Загора в търсенето на изход по казуса "Бедечка", решиха на днешното заседание общинските съветници. Решението бе взето след бурни дебати в залата, проведени в присъствието на представители на собствениците на имоти в парка и екозащитниците, които са  против застрояването му.

Според направеното предложение от кмета Живко Тодоров, което влезе като точка 4 в дневния ред, трябва да се разреши изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план /ОУП/, с цел за да бъде защитен обществения интерес за запазване на парка "Бедечка" при граници: ул. "Августа Траяна" на юг, алеята на предприятие "Труд" на север, ул. "Иван Вазов" на запад, ул. "Хан Тервел" и пътя за с. Люляк на изток.

При представянето на предложението си кметът призна, че ръководството на общината е поставено в тежка ситуация, защото трябва да реши дали да изплати милиони левове за отчуждаване на земите на собствениците и да запази парка, или да позволи застрояването на терена от 200 дка в интерес на 83-ма притежатели на имоти там.

"Целта ми е да предизвикам сериозен дебат, който да се проведе пред целия град, за да се разбере, че сегашният кметски мандат не носи отговорност за създадената през 2003 година ситуация", изтъкна Живко Тодоров.

След бурни дебати, взаимни обвинения в политизиране на темата и изнасяне отново на факти от изминалите години, довели до проблемите със статута на територията, съветниците единодушно подкрепиха предложение за прекратяване на дебатите и създаването на комисия, която трябва да предложи разумно и балансирано решение.

В нея влизат общински съветници, представители на общинската администрация и по един от сдружението на собствениците и екозащитниците. До края на февруари те трябва да проучат и да предложат на следващата сесия информация за необходимите средства за обезвъзмездяване на собствениците на имоти, както и законовата форма, под която това може да се извърши.

Те трябва да проучат дали и как са били обезщетени притежателите на имоти в парка и колко би струвало на общината да изгради инфраструктура, ако на това място се построи жилищен квартал.