Аптеката в Онкото става електронна

Мисия Пловдив

31-01-2013, 16:19

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Болни умират, докато чакат лекарства

Модерни табели показват броя на наличните лекарства

Въвеждаме постоянен мониторинг на медикаментите в аптеката. Ако имаме реални възможности, липсва ли лекарство, реагираме моментално. Недопускаме да свършат, каза за Plovdivutre.bg шефът на онкодиспансера в Пловдив д-р Калин Калинов.

В момента в болничната аптека към КОЦ – Пловдив се провежда обучението по въвеждането на електронни табели, така че във всеки един момент лекарите да знаят с кои и колко от медикаментите разполагат. „Ако има изчерпване или липсващи, мога да проверя защо. Кой е отговорен – шефът на аптеката, юридическият отдел, министерство, РЗОК, НЗОК“, добави д-р Калинов. Той коментира работата на аптеката във връзка с липсващите животоспасяващи лекарства на болните от рак.

„Една от основните приоритетни задачи на всеки управител на специализирана болница за онкологични заболявания е своевременната доставка на медикаменти – да не допуска липсата и недостига. Но когато липсата е не поради наша вина, а някой се опитва да го вмени, може да прекарате една работна седмица тук, за да видите как се реагира“, посочи управителят на онкодиспансера.

По думите на специалиста проблемът с недостига е, че в позитивния лекарствен списък са дадени ниски референтни цени на основни медикаменти, неотговарящи на реалната пазарна стойност. Така фирмите нямат интерес да продават на България.