Созопол смая Истанбул с археология и вкусни ястия

Чужди туроператори се интересуват от възможностите за лов и риболов

Близо 9 000 изложители от 72 страни  от Европа, Азия и Африка  взеха участие в 17-то международно туристическо изложение EMITT, което  се проведе от 23 януари до 27 януари 2013 година.

В изложбеният център Тюяп в Истанбул на площ 65 000 кв.м.  се представиха както професионални изложители, така и държавни представителства и агенции и общини.България бе представена от МИЕТ и общините Созопол и Варна. Единствените български общини бяха сред най- посещаваните и предизвикаха интереса на многобройните посетители, които за петте изложбени дни надхвърлиха внушителната цифра от 200 000 души.

Созопол за първи път   представи възможностите си за ваканция на най- голямото международно туристическо изложение в източния регион на Средиземноморието.Морето и природните забележителности като с магнит привличаха посетителите, но най- голям интерес предизвикаха културно- историческите паметници и откритията от археологическите разкопки от последната година.

Славата на Созопол като град, който съхранява мощите на Йоан Кръстител и любопитството към созополския вампир бяха изпреварили екипа на община Созопол. Щандът на Созопол предостави разнообразни рекламни материали и сувенири, които представят богатите възможности на града за туризъм и отдих.

Голям интерес предизвикаха кулинарните специалитети на града, които бяха подобаващо оценени както от професионалните, така и от обикновените посетители на изложението.

Туроператорите от страната домакин бяха очаровани от рибните специалитети,сладкото от зелени смокини и близките по звучене „дамги”. Рибни ресторанти, възможности за лов и риболов бяха сред най- обсъжданите теми. С рекламни материали бяха представени и хотели от Созопол и Черноморец.