Британското посолство: Няма да ви дискриминираме!

Страховете били най-вече за срив в социалната система

Британският пазар на труда след 1 януари 2014 г. ще бъде напълно отворен за всички граждани на ЕС и няма да има разлика между един българин или един французин, например.

Такава е позицията на правителството, всичко друго е спекулация, коментира пред bTV Катрин Барбър – зам.-посланик на Великобритания у нас.

По думите й на Острова политиците са притеснени като цяло от имиграцията и от злоупотребите със системата за социални помощи.

"Такива има не само от българи, но от много имигранти като цяло. Затова искаме да защитим социалната система от организирана злоупотреба. Искаме да привлечем тези хора, които искат да работят, а не да живеят на помощи. Но при всички случаи ще има еднакви права за всички, без значение дали са българи и румънци, ние сме наясно с европейските договори и ще ги изпълним", добави тя.

Според Барбър партията на евродепутата Найджъл Фарадж, скандализирал българите с видео, в което казва, че "ако съм българин, веднага бих си опаковал багажа", няма нито един депутат в британския парламент - "той не е в правителството и думите му не бива да се приемат като официална позиция", отсече тя.

Това потвърди и Константин Димитров, посланик на България в Лондон.

Според него черната кампания срещу гражданите на България и Румъния е "пропаганда само в някои медии и в центъра на предизборни речи на някои политици, които не са в управлението".