Аню не приема наново военни, веднъж подали оставка

Министърът на отбраната обеща, че всички военнослужещи с февруарските заплати ще получат накуп увеличението за януари и февруари

Всички военнослужещи с февруарските заплати ще получат накуп увеличението за януари и февруари, обеща министърът на отбраната Аню Ангелов.

Ангелов обясни, че това винаги става, когато увеличението на заплатите се извършва от 1 януари.

По темата за патриотичните шествия, министърът държи да се прави разграничение и да се говори не за "военните", а за "отделни военни". Той подчерта, че председателят на легия "Раковски" майор Милов вече е в запаса и вече няма задължението да бъде деполитизиран. "Така че те могат да излязат на шествие по най-различни поводи, нямам нищо против всеки да изрази свободно своето мнение. Аз тяхното мнение го имам, от 1700 имащи право си поискаха да напуснат армията по собствено желание 658", каза военният министър.

Има рапорти и молби за връщане на някои от тези хора, но Ангелов отсече, че никога няма да ги върне. Те ще трябва да кандидатстват по цялата процедура от самото начало.

Той отново посочи тезата си, че с въвеждане на възраст за пенсиониране на 52 и 54 години ръководството е дало възможност на военните да служат по-дълго. Ангелов все пак призна, че са напуснали опитни офицери, но "общо взето офицери, които са стояли 10-12 години на една и съща длъжност, т.е. те са загубили до известна степен перспектива да се развиват по-нататък". Военният министър изтъкна, че в същото време са освободили места на други млади офицери, които са също така добре подготвени – майори и капитани, които ще заемат техните места.

МО взима всякакви мерки, за да защитят офицерите след промените в Закона за досиетата и отпадане на параграфа, който пречеше да се разкрива разузнавачи от началник отдел нагоре. Той припомни срещата в подкомисията за контрол на НРС, НСО и с ръководителите на двете служби. "Аз се надявам нещо да бъде направено с оглед да се защити националната сигурност, а най-вече и да се защитят всички онези източници на информация, които в голямата си част не са и български граждани. Тук въпросът е да се намери точното определение на що е това публична длъжност в същия закон", каза Ангелов.

Според него това може да бъде направено, защото началник сектор са основните оперативни. Според Ангелов може без да се връща параграф 12 да се защити искането на службите. Заедно с това обаче той каза, че е взел мерки и при него има доклад за връщане на офицери от чужбина. "Има проблеми, не мога да отрека, че няма и се стараем да бъде чут гласът на шефовете на служби, които носят абсолютна отговорност за това", каза военният министър. Той подчерта, че в Закона има член, който казва, че не се публикуват документите, т.е. досиетата на хората, които са били военни разузнавачи преди 1991 г. "Но това, че няма да публикувате досиетата, няма да е нужно след като се обяви името. Така че тази защита е имагинерна бих казал", смята той.