Големите фирми са по-коректни към служителите си

Неизплатените заплати се взимат лесно при трудов и граждански договор

При големите фирми работодателите са по-коректни към служителите си. Това обобщи за Burgasutre директорът на Областната дирекция по труда в Бургас - Павлин Васков. Според справките му за последните 12 месеца най-много нарушители на трудовоправните взаимоотношения са регистрирани при малките фирми. А по отношение на отраслите най-глобяваните са тези, свързани с туризма.  

"В случая със заплатите последните 3,4 години имаше повече  жалби. Това до известна степен е нормално в усволия на криза има такива моменти, в които няма как да бъдат покрити всички необходими плащания. Но в такива ситуации се намесва Инспекцията по труда", каза Васков. 

Инспекторите се стараели да проявяват толеранс в сроковете с оглед на това, че на собствениците им е трудно, а работниците не могат да стоят гладни.

"Затова гледаме крайните срокове, които даваме да не са повече от месец за изпълнение на предписанията ни. Има работодатели, които не могат, въпреки че пологат всички усилия, търсят кредити, освобождаване на средства и заеми, но в крайна сметка не успяват да се справят", каза още експертът. По думите му това са специфични случаи, в които се подхожда индивидуално, дава се отсрочка за да има положителен изход и за служителите.

"Ако ние натоварим една фирма в тежко финансово състояние с глоби, които са и приоритет при вземанията, то шанс работниците да си получат парите почти няма.  При други обаче не плащащи заплати по свои субективни причини, изтекат ли сроковете, определени от Инспекцията се стига до сериозно санкциониране.

Според Павлин Васков при трудов и граждански договор вземането на заплатите се случва, ако фирмата не е обявила фалит.

"Реда за събирането е единтичен при двата вида договори. При трудови взаимоотношения е по-лесно да се възстановят парите от заплати. Има едно производство предвидено в ГПК по силата, на което работника, може да се снабди в кратък срок със заповед въз основа, на която да получи изпълнителен лист и вече да пристъпи към принудително събиране на тези сметки", обяснава директорът на Инспекцията.

Юристите в службата перманентно дават консултации в тази връзка, защото чисто законовите правомощия на Дирекцията по труда не са да събира тези суми.