Контролните точки по нов почин. Шансът е "златния талон" от КАТ

Мисия София

04-02-2013, 09:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

От днес шофьорите ще остават без точки за 14 нарушения, а не за 25

Нова наредба за контролните точки влиза в сила от днес. В нея е редуциран броят на нарушенията на шофьорите, за които се отнемат контролни точни.

Акцентът е поставен върху онези нарушения, които в най-голяма степен влияят пряко върху безопасността на движението - шофирането след употреба на алкохол, особено ако нарушението е повторно; превишаване на скоростта с над 50 км/ч; управление на спряно от движение МПС и др.

Така от днес шофьорите ще остават без контролни точки за 14 нарушения, а не за 25 - както е в момента. Отпадат 4 досегашни наказания за превишаване на скоростта, като остава само отнемането на 12 точки при движение с над 50 км/ч от допустимите в населено място.

Занапред няма да се вземат 10 точки за използване на антирадар, нито 8 точки за неправилно преминаване покрай спирка на градския транспорт или спрял автобус.

Шофьорският талон остава чист и при навлизане в еднопосочна улица, което сега се наказва с 4 точки.

С тези промени се цели дисциплинирането на онези водачи, които пряко застрашават живота и здравето на другите участници в движението, твърдят от КАТ "Пътна полиция".

Съгласно наредбата на водач, който притежава т.нар. "златния талон", няма да се отнемат контролни точки при налагане на назание за нарушение, освен за употреба на алкохол.

Ако обаче бъде спипан пиян зад волана, оранжевото картонче ще му бъде отнето и ще може да си го възстанови само ако 6 г. не сгази закона.

Сега КАТ взема "златния талон" при всеки гаф, за който се режат контролни точки.

От 800 000 водачи в София отличниците са 38 000.