Фидел цъфна пред камерите и гласува на изборите в Куба

Кубинският лидер не се бе появявал публично от 21 октомври м.г.

Един от главните лидери на кубинската революция и дългогодишен водач на Острова на свободата се появи, за да пусне бюлетина в общите избори, съобщи АФП.

Фидел Кастро пристигна около 17:00 часа /23:00 часа българско време/ в избирателна секция № 1 на Площада на революцията в Хавана, където той винаги гласуваше, преди да се разболее сериозно през юли 2006 г. и да делегира властта на брат си Раул Кастро.

86-годишният легендарен кубински лидер не се бе появявал публично от 21 октомври м.г., когато посети тогавашния венецуелски външен министър Елиас Хауа в хаванския хотел Насионал.

Около 8,5 милиона кубинци бяха призовани да гласуват в неделя, за да изберат 612-те членове на Народното събрание.

29 957 избирателни секции има на Острова и никакъв опозиционен кандидат не присъства в списъците за изборите, на които ще се определят и 1269 делегати в 15-те местни провинциални събрания.

След това новото Народно събрание ще избере Държавния съвет - върховния орган на изпълнителната власт - чиито 30членове ще изберат президент на 24 февруари.

Без изненада той би трябвало да бъде Раул Кастро.

За първи път от половин век насам новите закони обаче създават ограничение от два мандата от по пет години за най-висшите служители на страната.

Така Раул Кастро ще трябва да напусне поста си през 2018 г.