Сигнал или съвет. Потърси полицията във Facebook

От 3 месеца СДВР работи с гражданите и в социалната мрежа

Гражданите вече ще могат да подават сигнали за престъпления до Столичната полиция и във Facebook. На официалната си страница полицаите отговарят на въпроси, дават съвети и събират мнения за работата си.

Реално услугата е възможна от 3 месеца, след като от тогава столични полицаи решават, че е време да публикуват официална страница на СДВР в социалната мрежа.

"Над 900, както виждате, са харесали страницата до настоящия момент, като последния месец стана малко по-популярна. Фейсбук се оказва удобно място за контакт между полицаите и онези в мрежата, които се интересуват от дейността на полицията", посочи пред "Труд" Васил Стоянов от СДВР.

По думите му възможността за връзка между служителите на СДВР и гражданите е много важна, защото когато хората поискат нещо, полицията просто може да им отговори.

Така се стига до идеята, че на страницата трябва да има съвети за онези престъпления, за които има най-много оплаквания - логично това се оказват измамите във всичките им разновидности.

Истината е, че страницата в социалната мрежа може да бъде изключително полезна за това как да разпознаете измамници, които са плъзнали из столицата.

Във Facebook е описано как да разпознаете баячка - измамница. Тя винаги ще ви поиска кърпа и пари или златни вещи, които да увие в нея. А вие задължително дни наред не трябва да развивате кърпата със скъпоценното съдържание. Като я развиете ще разберете, че ловко сте измамени.

Очакванията на самите униформени били най-голям интерес да има към разследването на домовите кражби, детската престъпност и наркотиците. Повечето хора засега пишат предимно на стената, ако искате да подадете сигнал обаче, съветът е да го направите на съобщение - така анонимността ви ще е гарантирана.