ПМГ става домакин на престижно международно състезание

Световното събитие по математика ще се проведе за първи път в Европа, и то в Бургас. Очаква се тук да пристигнат над 1200 математици от цял свят

Природо-математическата гимназия в Бургас „Акад. Никола Обрешков” става домакин на два от най-престижните международни математически турнири през тази година.

С отличните резултати на възпитаниците си гимназията  се превърна в солидна математическа школа, значима не само в страната, но и в света. По международните форуми бургаските „отличници” премерват сили с националите на Русия и Китай – държави, които сформират отборите си като подбират таланти сред десетки хиляди, а в Китай и сред милиони талантливи деца от различни възрасти.

И въпреки това бургаските ученици успяват да представят блестящо страната ни, неизменно да завоюват по няколко медала и призови места. Доказателство за таланта на младите бургаски математици и техните учители е фактът, че организаторите на „Олимпиадата на Леонард Ойлер” и на Международното състезание по математика IMС са избрали Бургас да бъде техен домакин през 2013 г.

Учредител и основен организатор на международната олимпиада, носеща името на прочутия швейцарски математик и физик Леонард Ойлер, е Русия. Състезанието е за ученици от 7 до 9 клас. Младите бургаски математици традиционно участват в него и се класират на първите места. Олимпиадата се провежда в три кръга. През декември 2012 г. се състоя първият –дистанционен кръг, в който учениците се състезават „онлан”.

През януари 2013 г. беше регионалният етап. През април ще се проведе финалният кръг и негов домакин ще бъде Природо-математическата гимназия „Акад. Н. Обрешков – Бургас”.

„В „Олимпиадата на Ойлер” участват ученици от сериозните математически школи на Европа. През последните години ние доказваме, че като математически потенциал Източна Европа не отстъпва на Западна. Начинът и подходът в обучението при нас е коренно различен от този в западноевропейските страни.

Докато там насочват вниманието си към учениците в по-зряла възраст, когато талантът им е очевиден, ние провеждаме целенасочена извънкласна дейност от най-ранна възраст – откриваме талантите и ги развиваме. Затова резултатите, които постигаме, са впечатляващи”, коментира Станчо Славов, директор на ПМГ „Акад. Никола Обрешков”.

Възможността в Бургас да се развиват математически таланти и вече завоюваните международни позиции станаха причина за първи път в Европа да стъпи най-престижното световно състезание по математика за ученици IMC. IMC е аналог на „световното първенство” в сферата на математиката – Международната олимпиада IMO, в която по-малките ученици нямат право да участват.

Състезанието запълва липсата на световни олимпиади в прогимназиалния курс. Провежда се в две възрастови групи – до 13.5 и до 16.5 години. Негов домакин винаги са азиатските държави, което не е случайно.

В първата десетка на международните олимпиади по математика по правило винаги има 6-7 азиатски държави, плюс Русия и САЩ, като „американците” обикновено са от азиатски произход. Само веднъж, през 2009 г., състезанието е проведено извън Азия - в Южна Африка. Сега неговите организатори правят второ изключение.  

В началото на юли 2013 г. Световното младежко състезание по математика ще се проведе за първи път в Европа, и то в Бургас.

Очаква се тук да пристигнат над 1200 математици от цял свят. За да се подготви да ги посрещне, през тази година бургаската математическа гимназия ще пропусне домакинството на пролетните национални математически състезания.

По традиция те се провеждат всяка година в края на март в Бургас и Варна. През тази година вместо Бургас техен домакин ще бъде Ямбол.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен