Децата все по-често се пробват за образование в чужбина

Средните училища да внимават, могат да са заменяеми

През последните години стана модерно децата от различни социални групи да са насочват към обучение в чужбина.

Родителите смело изпробват своите възможности, било то чрез кредит или чрез стипеднии да изпратят подрастващите на по-добро място, по възможност в Европа.

"Това са положителни промени, най-вече като се има предвид конкуренцията и свободните възможности за избор пред младите хора. Това обаче може да ни покаже ясно, че  нашето образование вече се конкурира с европейското. Надявам се ръководствата на училищата в Бургас да са го разбрали", сподели мнението си заместник-кметът по образование в община Бургас - Йорданка Ананиева.

Според нея новите и привлекателни възможности пред децата, трябва да са индикатор за директорите на местните училища.

"Те трябва сериозно да се замислят върху това, което предлагат като продукт в образованието и да започнат да се насочват към по-добрите практики за обучение, за да могат да задържат учениците си. Вече времената са други и ако на децата не им харесва, те просто се местят", допълва тя.

От най-голямата посредническа фирма в Бургас за обучение в чужбина "Интеграл", бургаските деца показват често забележителни резултати и много от тях кандидатстват успешно за стипендии и финансиране извън страната.