Скандалът с 29-те дка дюни край Несебър влезе в съда

Oбразувано e дело по жалба на "СЛЕ груп"

Фирмата собственик на 29-те дка до несебърския кв. "Черно море", които отприщиха кампания от проверки на парцели и строежи със съмнения за екологични нарушения, е предприела действия по съдебен ред, съобщава "24 часа".

В Административен съд - Бургас, е образувано дело по жалба на "СЛЕ груп" , показа проверка на вестника.

Инвеститорите искат от магистратите да отменят заповедта на шефа на РДНСК - Бургас, в която той пък отменя издадените им строителни разрешения. Все още не е определена дата за разглеждане на делото.

Заради отмяната на строителните разрешения от "СЛЕ груп" замразиха работата си на парцела.

Имотът, първоначално придобит от тъста на Боби Михайлов - Димитър Петров, и продаден веднага на "СЛЕ груп" ЕООД, стана най-известният терен в началото на годината. Еколози снимаха и показаха как багери заравняват пясъка, обявиха, че се строи върху дюните, и предивзикаха проверка. Първоначално бе обявено, че на това място няма дюни. След това обаче от РИОСВ-Бургас, намериха стар доклад, според който 8,5 дка от парцела попада върху защитени зони с три типа дюни. Прокуратурата започна проверка, а шефът на РДНСК- Бургас, отмени издадените в края на годината от община Несебър строителни разрешения.

Общинарите се мотивираха с оценка за въздействие върху околната среда, подновена от бургаската екоинспекция на 17 декември м.г.

Проверката на прокуратурата трябва да приключи до 20 февруари.

Междувременно завърши първият етап от работата на Междуведомствената комисия, създадена със заповед на областния управител Константин Гребенаров за проверка на сигнали за строителство в защитени територии и зони.

Комисията откри, че започнати преди повече от 10 години процедури за промяна на предназначението на терени в кв. "Черно море" и м. Кокалу край Несебър все още не са приключени и по тях не са платени дължимите суми. Тя обаче не дава отговор какво трябва да се предприеме, отнесла е случаите до по-горни инстанции.

Последният сигнал е от края на миналата седмица и е свързан с Иракли. Бдителни природозащитници са видели как багер загребва пясък от ивицата. Проверката показала обаче, че концесионерът изгражда защитна дига срещу появяващото се през февруари - март силно вълнение, което залива голяма част от брега и отнася плажовете.