Бродилово се отказва от тричането

Животът

05-02-2013, 07:00

Снимка:

Нели Иванова, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Топ инструктор разкри на стопани как да говорят с кучето

В селото обаче се говори, че някои хора се стягали да си направят ритуала тайно, като датата се пази в дълбока тайна, за да не се разчуе в медиите

Странджанското село Бродилово официално се отказва от "тричането" на кучета, след като правозащитници от цял свят скочиха срещу противоречивия обичай. За първи път тази година ритуалът няма да се провежда.

У нас Бродилово е по-известно като люлка на нестинарството, но в чуждестранните медии селото е популярно с тормоза, който местните жители оказват на кучетата си. 
Ако питате самите селяни, "тричането" или "бесенето" на четириноги се прави за здраве и берекет. Кучето се връзва с въже и се върти над местната река. Бродиловци вярват че това ще им донесе късмет и добра реколта, пише в. "Труд".

Защитници на животните обаче нарекоха местния обичай варварски и се вдигнаха на протест срещу него. Българските институции и медии бяха залети с имейли от хора от цял свят, които протестираха срещу толерантността на обществото и властите ни към този ритуал. Световните новинарски агенции редовно предават снимки от обичая.

"Тричане на кучета няма да има заради общественото недоволство", каза примирено вчера пред "Труд" кметът на Бродилово Илия Илиев. Местните хора щели да се задоволят само с това да си направят Кукеровден на 16 март т.г.

Според мнозина странджанци обаче е абсурдно бродиловци да се откажат толкова лесно от обичая си, завещан им от бащи и деди, в който не съзират нищо лошо.

Селяните говорят, че някои хора се стягали да си направят тайно "тричане" на кучетата над крайселския вир, като датата се пази в дълбока тайна, за да не се разчуе в медиите.