Диктаторът със смартфон. Чия е марката? Мистерия!

По всяка вероятност е HTC, но от компанията мълчат

Снимка на севернокорейския лидер Ким Чен Ун със смартфон на бюрото предизвика вълна от спекулации коя е любимата марка на лидера на една от най-репресивните страни в света, съобщи АФП.

Снимката, публикувана от севернокорейските медии, показва Ким, който председателства среща на високопоставени съветници по националната сигурност миналата седмица.

Тя трябваше да бъде съсредоточена върху заплахата на Пхенян да извърши скоро ядрен опит.

На снимката се вижда черен смартфон на масата до Ким, както и запалена цигара в ръката му.

"Смята се, че смартфонът е на Ким", съобщи представител на правителството в Суел.

Южнокорейските медии отразиха широко снимката, влизайки в дебат за производителя му. Спекулациите варират от южнокорейската компания Samsung до тайванската HTC и производителя на iPhone - Apple.

Samsung, който е водещ световен производител на смартфони, е категоричен, че нито един от моделите му Галакси не е преминал границата.

"Това не е телефон на Samsung", заяви говорител на компанията и допълни, че телефонът изглеждал повече като модел HTC.

Представителят на южнокорейското правителство заяви, че снимката е била анализирана от разузнавателна агенция в Сеул, която стигнала до заключението, че тайванска фирма е вероятният производител на телефона.

HTC отказа да уточни модела на устройството, но съобщи в комюнике, че компанията оценява "подкрепата на всички потребители".

Макар севернокорейците да живеят във вероятно едно от най-изолираните и цензурирани общества на планетата, страната не е пълна IT пустиня.

Мобилните телефони бяха въведени през 2008 г. чрез съвместно дружество с египетския телеком Ораком, а местната компания Интранет също пусна свои телефони през 2002 г.

Но абонатите, които наброяват около 1 милион души, могат да се обаждат само помежду си, не извън страната, а интернет е отрязан по подобен начин от останалата глобална мрежа.