Чии билетчета проверяват контрольорите?

Мисия София

05-02-2013, 18:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Само за час, само на една спирка: 50 гратисчии в София

Младеж чака година и половина развитие по дело за толериране на роми в градския транспорт

Софиянецът Пламен Иванов още чака развитие по делото за системна дискриминация, което е завел срещу служителите от Център за градска мобилност.

Според него те толерират пътниците от ромски произход, не им искат билети, подминават ги и им позволяват да се возят гратис.
 
Иванов обясни пред bTV, че кварталите, където има преобладаващо ромско население, обикновено са избягвани от контролите.

Младежът твърди, че на няколко пъти е ставал свидетел как хора от малцинствата пътуват необезпокоявано без билет или карта за градския транспорт.

Пламен дори чел във интернет форуми, че това е неписано правило и сред служителите на Центъра за градска мобилност. Поради страх или нежелание за разправа, те избягват всякакъв контакт с нередовните пътници от малцинствата.

Случаят се определя като етническа дискриминация, затова Пламен Иванов се жалва в Комисията за защита от дискриминация от септември 2011 г.

"Качих се на автобус 56, който беше пълен, и абсолютно никой не си продупчи билета. Минимална е вероятността тези хора да са били с карти", обясни той. По думите му е нормално контрольорите да бъдат придружавани от полицаи.

"Преписката е изяснена от правна и фактическа страна още през септември 2011 г. На 12 юли 2012 г. беше последното заседание на стария състав. От 13-и обаче имаме нов състав, избран с указ на президента. Има три тома материали и трябва комисарите да се запознаят с тях", обясни зам.-председателят на КЗД Баки Хюсеинов.

Той обаче гарантира, че решение по казуса ще има скоро.