Един кандидат за стопанисване на пристанище "Запад"

Мисия Бургас

05-02-2013, 14:37

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Митинг и в Несебър срещу концесията на пристанището

Терминалът ще се отдава на концесия за 35 години

До момента има един кандидат за стопанисване на пристанищен терминал "Запад" към  бургаският порт. Днес  Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията отвори подадените оферти за участие в откритите процедури за предоставяне на концесия на "Бургас – Запад".

На този етап единствените подадени са документи от акционерно дружество "БМФ Порт Бургас". Условията за отдаване на концесия за срок от 35 години, начална дата от подписването договора.

Сред изтичането на крайните срокове, подадените оферти за участие в концесионните процедури ще бъдат разглеждани според законовите критерии за подбор. Те включват икономическо и финансово състояние, пригодност за изпълнение на професионална дейност и технически възможности и професионална квалификация.

Пристанищен терминал "Бургас – Запад" е с площ от 641 499 кв. метра.  Основен предмет на концесията е управление на услугата от обществен интерес и управление и поддържане на пристанищния терминал на риск на концесионера срещу правото на концесионера да извършва на терминала пристанищни услуги. Те ще бъдат ключови, тъй като са свързани с обработка на товари и поща. Другите разрешени са морско-технически услуги като швартоване, снабдяване на корабите с електроенергия, телефон и вода. За извършването им се изисква използване на пристанищна територия или пристанищни съоръжения.