Атентаторите от Сарафово – трима: австралиец, канадец и...

Установена е самоличността на двама от тях, български помагачи няма

Вътрешният министър обяви дългоочакваната новина след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Зад атентата на летището в Сарафово стоят трима, принадлежали към военното формирование на ливанската групировка "Хизбулла".

"Тримата са били на територията на страната с фалшива самоличност. Безспорно са установени двама с тяхната истинска самоличност, с паспорти на Австралия и Канада, живеят на територията на Ливан", продължи Цветанов.

МВР шефът допълни, че е установено цялото движение от момента, от който те са започнали да се регистрират.

У нас те са пребивавали в периода 28 юни до 18 юли с чужда самоличност чрез фалшиви шофьорски книжки от Мичиган, с които са наемали автомобили, регистрирали са се в хотели по българското Черноморие.

"Фалшивите шофьорски книжки са изработени на територията на Ливан. На територията на Европа са влезли с истинската си самоличност", каза министър Цветанов.

"Това, което е важно – знаете, че при извършването на съответните огледи след инцидента, беше открита фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Филип. Знаете, че впоследствие беше намерена фалшива шофьорска книжка на Рико и знаете, че с фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Браян Джемсън е нает автомобил на територията на Равда", посочи вътрешният министър и продължи:

"Според мен са изключително важни, и беше оценено от КСНС, взетите ДНК анализи на Филип, и ДНК анализ и профил, който беше изолиран от намерените документи за самоличност на Рико, които са от шофьорската книжка и от социалната книжка, които бяха намерени на 1 август 2012 г. на територията около Цар Калоян. ДНК профилът на социалната книжка на Рико съвпада с изведения ДНК профил от Филип, който е лицето, което се взриви на летище Сарафово в Бургас".

"В тази връзка ние винаги сме разчитали на добрите си отношения, които са от взаимен интерес, между българското правителство и правителството на Ливан и се надяваме, че при съответните съдебно-следствени поръчки, които ще бъдат възложени и които някои от тях вече са изпратени към компетентните власти, както на Ливан, така също на Австралия, на Канада и на други партньорски служби от други европейски държави, ще може действително да получим пълна подкрепа относно продължаващото разследване на този терористичен акт", изрази надежда Цветанов.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев уточни, че по темата за напредъка по разследването на атентата в Бургас ще има изслушване в комисията по сигурност в парламента. "Трябва да се знае, че има разследване, то не е приключило, и само компетентните органи могат да преценят какъв обем, каква информация да бъде дадена", подчерта държавният глава.

"Категорично няма замесени български граждани в атентата", обяви по-рано днес депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов.

Той обаче отказа да обяви взетите решения по време на заседанието на Консултативния съвет днес.

Депутатът сподели само, че е свършена много работа по разкриването на атентаторите.

След заседанието на КСНС лидерът на БСП изрази съмненията си, че с набедяването на "Хизбулла" се създават допълнителни рискове за сигурността на гражданите в България.

"Правителството е избрало политически подход и по същество огласява една версия, която беше обявена от Държавата Израел още в първия ден след атентата в Бургас, когато не беше започнало и разследване", каза Сергей Станишев.

Според него позицията на правителството за атентата е направена под външен натиск.

"Питам се каква е цената за подобно изявление, но най-вече кой ще я плаща. Недай Боже нещо да се случи, това е неоправдано действие, много опасно", посочи той.

"В момента въвличат България в една геополитическа игра, в която ако правителството и президентът позволят да влезем, ще има опасни последици за страната ни", заяви от своя страна лидерът на Атака Волен Сидеров.
 
"Смятам, че играта е на Съединените щати и Израел, в която искат да ни натикат и изкуствено да ни създадат фронт и врагове", конкретизира националистът и посочи, че е отхвърлил становищата, които са били предложени.

"Направиха се едни много повърхностни, незрели констатации от страна на външния министър, липса на задълбочен анализ, липса на реална оценка на опасностите за България, констатации, които аз не приемам – например за събитията в Сирия. Там категорично не приемам подкрепата за терористите, които в момента искат да съборят режима на Асад, и да въведат ислямски фундаментализъм там", каза лидерът на "Атака".

Редица световни издания вече обявиха, че бомбата в автобуса на летището в Бургас, отнела живота на петима израелски туристи и един българин през лятото на миналата година, е била заложена от австралийски граждани.