България уведомила ЕС за участие на "Хизбулла" в атентата

Това твърди ливанският вестник "Ал-Хаят"

Седмица след посещението на българския външен министър Николай Младенов в Израел и на вътрешния министър Цветан Цветанов в Брюксел близкоизточната преса излиза с нова информация за съдържанието на разговорите им.

Ливанският вестник "Ал-Хаят", цитиран от БГНЕС, съобщава, че България е информирала представители на ЕС, че разполага с доказателства за участието на "Хизбулла" в миналогодишния атентат с израелски туристи в черноморския град Бургас. Изданието посочва, че българският вътрешен министър е информирал колегите си от ЕС на среща при закрити врата миналия четвъртък, че властите са събрали доказателства, показващи участие на "Хизбула" в бомбения атентат от 18 юли.

Новината идва дни след като българският външен министър Николай Младенов направи изненадващо посещение в Тел Авив, за да уведоми израелските лидери за разследването на бомбения атентат срещу автобус, при който загинаха петима израелски туристи, българският им шофьор и атентаторът. По-рано тази година България отрече информация на израелската телевизия Канал 2, че разследването на българските власти ще свърже "Хизбулла" с атентата.

Израел и САЩ обвиниха ливанската групировка, че стои зад бомбения атентат и призоваха ЕС да я включи в списъка си с терористични групи. "Хизбулла" не е отрекла, нито потвърдила участие в атентата. Ливанският вестник допълва, че българският министър ще даде пресконференция идната седмица, на която ще разкаже за разследването на атентата. Източникът на изданието информира, че Германия и Франция се противопоставят на включването на "Хизбула" в черния списък на ЕС, тъй като смятат, че не е моментът да се дестабилизира Ливан. От друга страна САЩ, Великобритания и Израел притискат ЕС да направи това.

Ливанският вестник пише, че ЕС ще обсъди въпроса за включването на "Хизбулла" в черния си списък през февруари. Европейският източник допълнил, че ливанските власти все още не са били информирани за подробностите по разследването и че президентът Мишел Слейман и премиерът Наджиб Микати ще бъдат уведомени, когато България сметне за уместно. "Ал-Хаят" цитира друг източник на ЕС, според който България все още не е уведомила европейските си партньори за разследването./"24 часа"