"Обосновано предположение" да ли е, или е почти?

Какви са доказателствата за Хизбулла обясняват главния прокурор и външния министър

Не ме притеснява терминът "обосновано предположение", коментира главният прокурор Сотир Цацаров думите, изречени вчера от МВР шефа след 6-часовото заседание на КСНС, а именно:

"Имаме данни за финансиране и съпричастност към "Хизбулла" във връзка с атентата на летището в Бургас. Може да се направи обосновано предположение, че две лица, установени с тяхната самоличност, са принадлежали към военното формирование на "Хизбулла", каза Цветан Цветанов.

Обоснованото предположение обаче бе пропуснато от куп наши и световни медии и всички написаха, че зад атентата в Сарафово, отнел живота на петима израелски туристи и на един българин, стои ливанската управляваща групировка "Хизбулла", тясно обвързана с Иран.

Израел и САЩ също пропуснаха "обоснованото предположение" и настояха сдържания за момента по темата ЕС да вземе незабавни и крути мерки срещу групировката, докато Ливан  обяви единствено, че е готова да помогне в разследването на атентата.

"Този термин се ползва, когато преценяваме основанията за даване на мярка за неотклонение в съда", поясни днес Цацаров пред БНР, но уточни, че думите изречени от вътрешния министър са употребени в друг смисъл.

"Те са в резултат от анализ по делото до този момент, разследването не е завършило като наказателен процес. Останалото е изводи на определени специални служби. При наличието на този материал са направени тези изводи. Когато материалите по делото стигнат положение, при което се види, че можем да стигнем до съд, тогава самата процедура ще е готова. Ние работим с доказателствения материал, който е наличен по делото. На базата на него планираме още действия по разследването на атентата", бе объркващото обяснение на Цацаров.

На свой ред външният ни министър Николай Младенов опита да внесе яснота и обяви категорично, че ако България е нямала достатъчно аргументи да заяви, че следите на този атентат водят до военното крило на "Хизбулла", нямала е да го направи.

"Повярвайте ми", отсече той пред БНТ.

За обявеното като "обосновано предположение" Николай Младенов обясни, че тази формулировка означава, че на този етап разследването потвърждава, че имаме достатъчно основания да смятаме, че атентатът е организиран, вдъхновен от хора, които са част от военното крило на "Хизбулла".

"Не бихме си позволили подобна формулировка, изявление, ако нямаме достатъчно данни, посочи той и подчерта подкрепата на изявленията от вчера от нашите съюзници", допълни Младенов.

"Прекалено фантастичен сценарий, който няма връзка с реалността", коментира министърът съмненията на опозицията у нас, че България може да бъде въвлечена в сложен геополитически сценарий и дори война.

"Не сме сила, но не сме и безгласна буква на световната карта", посочи той и се аргументира с членството ни в НАТО и ЕС.