Инвеститори от Израел с интерес към ВМЗ-Сопот

Заводът вече е изваден от списъка със стратегически за страната ни предприятия

Новината за продажба по бързата процедура на закъсалия оръжеен завод ВМЗ-Сопот, събуди интереса на редица инвеститори.

„Имаме запитвания за ВМЗ-Сопот от представители на потенциални инвеститори от Израел. Освен това разговаряхме и с български инвеститори, проявяващи интерес към предприятието”, каза за „Стандарт” Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Той уточни, че не става дума за отказалата се на финалната права фирма „Емко”. По думите му, новата процедура по приватизация ще започне след около месец.

Икономическата комисия към парламента вчера одобри изваждането на ВМЗ от списъка със стратегически за страната ни предприятия. Това ще позволи по-бързата продажба на дружеството. „Очаквам да продадем ВМЗ-Сопот през април или май”, каза Караниколов. Отсега е ясно, че новата процедура ще постави доста по-ниски прагове за допустимост на потенциалните инвеститори, като със синдикатите трябва да се договорят новите социални условия, с които ще се съобразява бъдещия собственик на предприятието.

Съкращенията в ВМЗ ще започнат след около месец. Вече се правят списъци, като първи в тях са хората, които сами са пожелали да напуснат ВМЗ. В списъка ще бъдат включени 500 оръжейници. Вече са готови критериите, по които ще се извършва подборът на хора за уволнение. Те включват възраст, трудов стаж, квалификация и други.