Всички от ВМЗ излизат в отпуск

В много браншове дължат пари за заплати, каза лидерът на КНСБ

От началото на следващата седмица работниците във ВМЗ-Сопот излизат в колективен двуседмичен отпуск, съобщи в предаването "Седмицата" лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му, предстои да се изпълни обещанието на икономическия министър Делян Добрев да бъде назначен нов шеф на борда на директорите на предприятието, който разбира от този бизнес, и да се търсят нови поръчки.

Според Димитров проблемът с ВМЗ-Сопот се е случил не само заради ръководстовто му, но и защото целият военно-промишлен комплекс е направен да работи съвместно, много малко от дружествата могат да работят сами, обясни той. Само съвместната работа можела да донесе и големи поръчки.

"Всички отношения са посивели в момента и не е ясно какво се случва. Тук невинаги важи правилото, че държавното е добро, а частното лошо", илюстрира ситуацията той.

Синдикалният лидер съобщи още, че в много браншове пордължава неплащането на заплати от страна на работодателите. По оценки на експертите към края на миналата година са неизплатени около 600 млн. лв. Точни данни за това обаче нямало. Синдикати предложили НСИ да събира такава статистика, но им било обяснено, че затова трябват пари, които не са осигурени.