Одобриха акад. Стефан Воденичаров за министър на образованието

Политика

06-02-2013, 13:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Опозицията няма да подкрепи акад. Воденичаров за министър

Депутати от ГЕРБ и независими подкрепиха кандидатурата му

След бурни дебати парламентът избра академик Стефан Воденичаров за нов министър на образованието, младежта и науката.

Общо гласуваха 176 народни представители, от които "за" гласуваха 111 депутати, "против" – 64, а един гласува с "въздържал се". Кандидатурата на Воденичаров бе подкрепена от 97 депутати от парламентарната група на ГЕРБ и 14 независими.

"Против" гласуваха народните представители от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция.

След избора си акад. Стефан Воденичаров положи клетва пред Народното събрание. Той заменя на постта Сергей Игнатов, който подаде оставка на 28 януари заради скандалите около Фонд "Научни изследвания".

Преди да се стигне до гласуване в парламента се разразиха дебати около кандидатурата. Опозицията бе категорична, че няма да подкрепи кандидатурата на академик Стефан Воденичаров.

"Академик Воденичаров е една от най-ярките личности на съвременна България. Той е личност, която е способна да формулира и да се приобщава към обществено значими каузи", заяви от името на социалистите от парламентарната трибуна Георги Божинов и посочи, че според "червените" като министър на академик Воденичаров му е зададена рамката на действие и поведение и в тази сфера той няма да може да направи нищо.

"Запазваме уважение към академик Воденичаров, но не можем да подкрепим неговото лично решение", категоричен бе депутатът.

От името на ДПС лидерът на партията Лютви Местан също посочи, че партията му няма да подкрепи промяната в кабинета.

"Съображенията ни против не засягат авторитета на един достоен и достолепен учен като академик Стефан Воденичаров", посочи Местан и перифразира Вазовото "Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?" и заяви, че не би искал в края на мандата на това правителство в ушите му да прозвучи фразата "Бедни, професоре, защо не си останахте в Българската академия на науките".

В хода на дискусиите депутатът Веселин Методиев също заяви, че ПГ на Синята коалиция няма да подкрепи решението за одобряването на акад. Стефан Воденичаров за министър.

Според Методиев 100 дни е времето, необходимо за един човек да поеме министерство и такава промяна няма смисъл в тази посока.