ЕС готов да обсъжда терористистична организация ли е "Хизбулла"

Могат да се предприемат редица мерки чрез различни канали, обяви Мая Коциянчич

Европейският съюз може да обсъди въпроса за включването на "Хизбулла" в списъка с терористични организации след обявяването на резултатите от разследването на терористичния акт в Бургас, заяви представителят на външнополитическата служба на ЕС Мая Коциянчич.

"ЕС и страните-членки ще обсъдят възможните варианти за действие. Обсъждането на въпроса за включването в списъка е един от възможните варианти. Освен това, могат да бъдат предприети мерки чрез различни канали, включително Европол и Евоюст, а също така съдебни, политически и дипломатически акции", заяви тя пред журналистите в Брюксел.

Както е известно българските власти обявиха, че ливанската шиитска групировка "Хизбулла" стои зад атентата на летище Бургас, при който загинаха петима невинни израелски туристи и един български гражданин, шофьор на автобуса, с който са пътували чужденците.

Веднага след това външният министър на ЕС Катрин Аштън заяви, че въз основа на резултатите от разследването на терористичния акт Европейският съюз ще си направи изводите.