Джон Кери за Хизбулла: Поздравяваме България!

Тва е едно от първте изказвания на новия държавен секретар на САЩ

Държавният секретар на САЩ Джон Кери направи светкавично изявление във връзка с обявяването от страна на България на ролята на Хизбулла в атаката в Бургас, съобщиха от посолството на САЩ в София.

"Съединените щати поздравяват нашия близък приятел и съюзник в НАТО България за изчерпателното и професионално разследване на терористичното нападение в Бургас от 18 юли 2012 г.

Заключенията са ясни и недвусмислени: Хизбулла е отговорна за това смъртоносно нападение на европейска земя. Ние осъждаме Хизбулла по възможно най-силния начин за нападението, което има поразителни прилики с други, предотвратени заговори през миналата година.

САЩ действат решително и изчерпателно за предотвратяване на дестабилизиращите действия на Хизбула в Европа, Югоизточна Азия, Южна Америка и Близкия изток. И ние сме готови да направим всичко по силите си, за да помогнем на правителството на България да изправи пред правосъдието виновните за нападението в Бургас.

Силно призоваваме останалите правителства по света – и особено нашите партньори в Европа да предприемат незабавни действия за справяне с Хизбула. Ние трябва да изпратим недвусмислено послание до тази терористична група, че те тя няма да може повече да извършва безнаказано презряната си дейност", завършва Кери.

Това е едно от първите изявления на новия държавен секретар на САЩ, след като встъпи в длъжност на 2 февруари.