Махат близо 1 000 паркоместа в Синята зона

Тяхното използване е неефективно, смятат от транспортната комисия в СОС

С близо 1000 места ще бъде стеснена Синята зона в столицата, като двете карета за платен престой ще бъдат намалени с общо 986 места, съобщава "Монитор".

Решението бе обсъждано по време на заседание на съветниците от транспортната комисия в градския парламент.

"90% от тези улици на практика са били зона само на хартия, като пари от граждани не са събирани", обясни шефката на "Паркиране и мобилност" Румяна Милова. По думите й тяхното въвеждане ще бъде финансово неефективно.

Такова място например е вече пешеходната зона до Софийския университет "Св. Климент Охридски", където преди беше синя зона, и в карето на ул. "Алабин" - между ул. "Цар Калоян" и бул. "Витоша".

Сред функциониращите платени зони са 10 места около пазара "Ситняково" и 110 места на бул. "Шипченски проход" - между ул. "Михай Еминеску" и ул. "Ал. Жендов". „Там обаче има съвсем на близо улици с възможност за спиране на коли безплатно, като това обезсмисля съществуването им, обясни Милова.

Тя обеща, че ако предложените промени бъдат приети, ще бъдат върнати парите на гражданите, които са си купили винетни стикери.

Освен това общинските съветници ще обмислят и изваждането от зелената зона на кв. "Банишора". Става въпрос за подзона 19 – карето, заключено между ул. "Опълченска", бул. "Княгиня Мария Луиза", бул. "Христо Ботев" и  бул. "Сливница".

"Там платеното паркиране е само около жилищни блокове и е напълно безсмислено", обясни съветникът от ГЕРБ Зафир Зарков. Предложението ще бъде гласувано на следващото заседание на Столичния общински съвет.