Изявлението за Хизбулла се опира на оперативни данни, обяви Цацаров

Главният прокурор изрази надежда, че виновните за атентата ще бъдат съдени

Изявлението, което вътрешният министър Цветан Цветанов направи след Консултативния съвет по национална сигурност, че в терористичния акт на летище "Сарафово" има съпричастност на "Хизбулла", се опира на доказателства и оперативни данни, обяви преди началото на редовното заседание на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров.

Той допълни, че решението за оповестяване на подобна информация е политическо и е взето след Консултативен съвет по национална сигурност, на който по закон главният прокурор не присъства и не участва.

"Твърдението за участието на „Хизбулла” е на базата на обективни данни по делото, но това не означава, че имаме готово дело за съд", посочи обвинител №1 и изрази надежда, че все пак виновните за терористичния акт ще бъдат изправени пред съд.

Цацаров посочи още, че България и Ливан имат сключен договор за правна помощ, което по думите му означава, че можем да разчитаме на доброто сътрудничество с ливанските власти.

Замисълът обаче е бил друг - раницата да влезе в товарното отделение на автобуса, той да потегли и с радио сигнал от разстояние с достатъчно мощен взрив да бъде задействана бомбата. Ако този план беше задействан, ние нямаше да имаме шест жертви и нямаше дори да се говори за правене на изводи, посочи Цацаров.