Бургазлии на бунт заради сметките за ток, окупират сградата на EVN в неделя

В групите във Facebook срещу монополите потребители споделят абсурдни ситуации- за починали хора, получили фактури за ток и клиенти без електромери с фрапантни задължения

Надписани сметки за ток и шокиращи разлики в дължимите суми за последните два месеца преляха чашата на търпението и изкарват бургазлии на протест срещу "грубото нарушение на правата на потребителите от страна на монополите".

Всички, които се чувстват ощетени от енергото, ще се съберат в неделя сградата на EVN срещу автогара Юг. Началото е точно в 11 ч.

Интернет форумите и социалните мрежи са пълни с истории на гневни клиенти, които се оплакват от непосилните си за плащане сметки през януари. Често хората описват абсурдни ситуации, че не са били в домовете си по време на празниците, а са получили фрапантни сметки, които надхвърлят двойно и тройно месечното им потребление. Има оплаквания и за семейства, живеещи в чужбина, които за двуседмична почивка у нас са получили 500 лв. сметка за отопление.

В групите в социалните мрежи и темите във форумите, обединили хилядите потърпевши от монополитните дружества, постоянно се публикуват случаи с клиенти на ЕВН за починали хора, които продължавата да получават фактури, клиенти без електромери, които получават фрапантни сметки за ток и опарени потребители, които плащали една и съща фактура два пъти.

Липсата на адекватни отговори от страна на електроразпределителните дружества, които оправдаха завишените суми с многото почивни дни по време на декемврийските празници и минусовите температури, които са повишили потреблението, накараха хората да организират масов бунт срещу монополните дружества в цялата страна.

В Бургас недоволните ще окупират сградата на EVN на "Александровска" срещу спирката на гарата и офиса на Глобул от 11 часа. Протестът ще мине под наслов "Да запалим монополите- национален протест срещу ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО, ЕВН, Топлофикациите и държавната политика в енергийния сектор".

Част от исканията на хората са реално отчитане на изразходваната топлоенергия, уредите да отчитат в Мвт/ч. и индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите.

Освен това протестиращите ще настояват за национализация на ЕРП-тата и премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция, както и електроенергията произведена от АЕЦ - Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото.

Пенсионерка от Бургас получи с 200% по-висока сметка за ток

Бургазлийка се оплака, че сметката, която трябва да плати на EVN, е близо 200% по-висока от предходната. Лазарина Великова била изумена, когато научила сумата, начислена й от EVN като изразходено електричество за месец януари.

"Дори да приемем, че съм потребила два пъти повече, при 135 лева предишния месец, който е платен януари, би трябвало да бъде 260 лева, макар че и това е много. Но 313 лева? В никакъв случай не смятам, че съм потребила два пъти повече ток. Ние сме нормално семейство, така както сме потребявали през декември, така потребяваме и през януари. Какво от това, че са били Коледни и Новогодишни празници? Нашето ежедневие е едно и също”, жалва се жената, предаде Нова Телевизия.

Великови са принудени да платят сметката за ток, въпреки че не я приемат. Пенсията на Лазарина ще стигне, за да покрие разхода.