Над 300 в Бургас креснаха "Довиждане" на EVN

Малко плакати и само едно знаме белязаха бунта пред енергото, протестиращите обаче обещаха утре да се върнат и да подадат жалби

С мощни викове "EVN Auf Wiedersehen" и "Долу монополистите" изригнаха около 300 бургазлии, които се събраха точно в 11 ч. пред сградата на енергото на "Александровска", за да заявят своето недоволство от високите сметки за ток този месец и така да се присъединят към националния протест, организиран днес в цялата страна.

Въпреки силната агитация в социалната мрежа обаче повечето от протестиращите бяха възрастни хора и пенсионери, тук - там все пак имаше млади хора, както и семейства с малки деца.

Снимки от протеста - тук

"Къде са тези 700 души, които се присъединиха към събитието във Facebook, май много от тях не са дошли", коментираха на групички някои бургазлии, които присъстваха на протеста.

"При нас най-често така се случва - силни сме пред компютъра или вкъщи пред близките си, но когато стане дума да излезем, да се обединим, все ни се иска друг да свърши работата вместо нас", с горчивина отбеляза Маргарита Михайлова. 23-годишната бургазлийка обясни, че живее в столицата, където е студентка, но си дошла в Бургас специално за протеста. Тя уточни, че е пряко засегната от високите сметки, тъй като в бургаското й жилище нямало никого през декември, но въпреки това тя получила 24 лв. сметка за ток.

Малко плакати и само едно знаме белязаха бунта на недоволните. Много от протестиращите обаче обещаха утре да се върнат пред централата на енергото в Бургас и да подадат жалби. Задраскани надписи с логото на EVN, "ИзЧЕЗвайте!!!" и спорадични викове "Долу" даваха яснота срещу какво протестират бургазлии. 

Някои пък коментираха, че протестът се политизирал от местни политици, които се изявиха като негови съорганизатори. 

"Дошла съм тук да се изправя против лъжите. Този електромер, който държа е от старите, не е електронен и не лъже, а новата технология показа, че лъже", заяви Мария Колева, която се бе въоръжила за протеста с електромер в ръка и табела с надпис "Не лъже, искаме си го". Тя обясни, че никога няма сметка повече от 10-12 лв., тъй като не се отоплява и винаги стои на студено.

"Миналия месец имах 86 лв. ток, сега имам 260 лв. - това са почти 300%, сигурна съм, че има изкуствено завишение, при положение, че сме само 2-ма души, работим по 12-часови смени и през по-голямата част от времето не сме у дома, какво работи - един хладилник и един бойлер, абсурдно е да направим 260 лв. ток, тези оправдания на енергото за празниците и по-голямата консумация са измислени", заяви Росица Петрова. Тя е категорична, че ще си търси правата и ще подаде жалба. Най-вероятно обаче ще си платя сметката, зимата без ток е трудно, те на това разчитат, няма и алтернатива, допълни жената.

"За декември имах 123 лв., а сега 247 лв. Ще платя, какво да направя, но това е безобразие, аз дори не бях в Бургас за празниците през декември", коментира и Мария Иванова.

"Нищо не се разбира от тези фактури, те така са написани, че трябва да си електроинженер, за да ги разбереш, мнението ми е, че сметките са нереални и изкуствено са завишени. Стават все по-високи и по-високи. Смятам, че електроразпределителните дружества трябва да са в ръцете на държавата", заяви 27-годишният Атанас Маринов, който носеше надпис със задрасканото лого на EVN.