Грипът нахлу! МОН обсъжда грипна ваканция

Вирусът поваля най-често децата до 14 години

Актуалният брой на болните от грип днес ще покаже къде и кои области ще излязат в принудителна ваканция.

6 основни и средни училища затвориха миналата седмица заради опразнени класни стаи, но 4 области вече са на ръба на епидемия.

Вирусът поваля най-много деца до 14 г. Всеки втори болен е в тази възрастова група.

Училищата ще преброят отсъстващите и ако са повече от 30 на сто, здравните власти ще им препоръчат прекратяване на занятията.

Заради неравномерното разпределение на болните по области и квартали едва ли ще се обявяват веднага ваканции по градове. Такова решение взема министърът.

По прогноза на епидемиолозите тази седмица на много места ще бъде достигнат пик.

Хасково е най-близо до грипна епидемия, но много болни има и в Пазарджик, Кърджали и Монтана.

По последните официални здравни данни в тези области вирусите повалят между 150 и малко над 180 от всеки 10 000 души от населението им. Когато бройката прехвърли 200, дори и необявена, епидемията е факт.

В цялата страна болните се увеличават и е въпрос на дни това да се случи според главния епидемиолог на здравното министерство д-р Ангел Кунчев.

Засега се държат Велико Търново, Кюстендил, Търговище, където почти не е зачестило търсенето на лекар. Но в останалите региони все повече хора пълнят коридорите пред кабинетите. Във Варна, София, Пловдив се усеща увеличение, но под нивата за епидемия.

Медиците препоръчват да се избягват местата, на които се събират много хора, а ръцете да се мият два пъти по-често от обичайното.

При внезапно вдигане на температура, мускулна слабост и главоболие - да се търси лекар.