"Подземния град” готов за Никулден

Галерии, пресъздаващи морско дъно, русалки и арт историята на града влизат в проекта

До месец май трябва да е приключила тръжната процедура за избор на фирма изпълнител на нестандартния проект в бобмоубежищата в морската градина "Подземен град", съобщи заместник-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева.

За него общината кандидатства за отпускане на кредит от 2,2 млн. лева, който ще се изплаща в следващите 13 години. За атракциона общината е кандидатствала по програма "Джесика", а финансирането се реализира при проекти, за които се очаква да генерират печалба и възвръщаемост на инвестицията. 

Очаква се проектът да бъде напълно завършен до празника на града – Никулден.

Според Ананиева при нормално стечение на обстоятелствата през юни, одобрената фирма трябва да започне проектирането на подземния град, за да последва и изграждането на съоръжението. За да може то да продължи да изпълнява и основната си функция на бомбоубежище, ще бъде подменена вентилацията, сантираните възли, ще се изгради и отоплителна инсталация.

Подземният град ще отвежда до Морското казино и централния й вход. В него ще има тунели, пресъздаващи морско дъно, с всичките му обитатели по стените, приказни герои, потънал пиратски кораб, въздействащи картини от звук и светлина.

Друга част от галериите ще изпратят посетителите на съоръжението в миналото на Бургас. В тях ще се представят различни символи на града, архитектурни и исторически връзки с историята. Ще има и кафе, където ще се появяват внезапно образите на стотиците извесни личности, родени в морския град.

"Част от атракциите ще бъдат временно експонирани, а други ще се повяват при допир на определени места, някои ще бъдат холограмни и ще се появяват внезапно и ще пресъздават едно или друго събитие”, обясни още Йорданка Ананиева.