Земеделците се надигат, близо 150 от Бургаско на протест в столицата

Парите

11-02-2013, 12:36

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Земеделците стягат редици, пак пред протести

Искат си обещаните субсидии

Близо 150 са земеделците от Бургас и региона, които вече са заявили, че ще участват в протеста на бранша в столицата, научи Burgasutre.

"Искаме ясни правила и прогнозиране в сектора. Настояваме правителството да спазва подписаните споразумения и обещанията, които дава", заяви председателят на областният съюз на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров.

По думите му Софийска община вече е дала разрешение за протестни действия. Датата, на която недоволните земеделци ще се съберат, е 20-и февруари, като шествието ще тръгне от катедралния храм Александър Невски и ще спре пред сградата на МС и Министерството на финансите.

"Настоявахме за среща с министър Найденов още миналата седмица, но такава ни бе отказана, тъй като министърът бил в отпуск", обяви Киров и допълни, че този път той и колегите му в бранша се надяват да се срещнат с ресорния министър. 

По данни на председателя на местната структура към столицата са готови да се отправят близо 150 браншовици. Освен зърнопроизводителите към протеста в София ще се включат и от Съюза на кооперациите, Съюза на земеделските производители и този на пчеларите.

Всички те най-вече настояват да получат обещаните от правителството евросубсидии и то час по-скоро.

"Много от хората са теглили кредити, които трябваше да се погасят в края на януари, други трябва да купуват тор и нямат средства. Ще закъснее и пролетната сеитба, тъй като земеделците немогат да си купят и семена", припомни още Киров.