Протестът срещу концесията на порта в Несебър отива в Париж

Животът

11-02-2013, 14:22

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Концесия или ЮНЕСКО", питат на митинг рибарите в Несебър

Повече от 50 местни застават пред централата на ЮНЕСКО във Франция

Протест срещу концесията на най-голямото пристанище по Южното Черноморие в Несебър ще се проведе и в Париж.

То ще се състои пред централата на ЮНЕСКО във френската столица и в него се очаква да се включат повече от 50 души, сред които жители на общината, представители на неправителствени организации и френски граждани, родени в Несебър, обясни председателят на неправителствената организация "Месембрия понтика" Георги Карачев.

Исканията на протестиращите отново ще бъдат свързани с прекратяването на концесията, която е по максималния срок от 35 години и в която законово се разрешава строителството на атракционни обекти и сгради.

"Искат да застроят пристанището, както стана с първото. Но този порт е единственото място, където рибарите могат да държат своите лодки. Започне ли да се строи просто ще изготят рибарите. Това обаче е едната страна на проблема, а другата е, че със строителството ЮНЕСКО ще ни извади от списъка", обясни Карачев.

Протестът ще бъде във френската столица, пред централата умишлено, тъй като организаторите не виждат смисъл да излизат на жълтите павета в столицата. "Проблемът е, че някъде се прекъсва връзката между Несебър и централата на ЮНЕСКО, затова ние искаме да отидем и да представим исканията си там", обясни още той.

Както Burgasutre вече писа над 70 жители на община Несебър, предимно рибари, скочиха на бунт срещу правителственото решение пристанището им да бъде дадено на концесия миналата седмица.
Те окупираха портите пред култовия вход на Стария град. Жителите на града на ЮНЕСКО не са съгласни с решението на правителството, което одобри концесия на несебърското пристанище.