ГЕРБ вади €80 000 за свободата на пилота Янко Стоименов

Общество

11-02-2013, 15:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Справедливост за Янко Стоименов!

Горд съм, че съм българин, ще се боря за справедливост, посочи осъденият в Гърция летец

Лично премиерът Бойко Борисов се е ангажирал да подпомогне българският пилот Янко Стоименов, който бе осъден за авиокатастрофа в Гърция, съобщи на административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

По предложение на Борисов е взето решение от субсидията на партията да бъдат преведени незабавно сумата от 80 000 евро, които да подпомогнат и да дадат възможност на Янко Стоименов да плати санкцията, която му е наложена.

След като бъдат направени необходимите инициативи, сумата ще бъде ако не цялостно, то поне частично възстановена на ГЕРБ.

"Парламентарната група на ГЕРБ също активно се включи в тази инициатива, като те също са превели сума в сметките, които са открити за подпомагане на дейността на Стоименов. Очакваме и други организации и институции да могат да подпомогнат Стоименов", заяви Паунов.

По неговите думи - Янко Стоименов е изразил своето притеснение, че въпреки усилията на Съюза на транспортните синдикати в България, които са поели инициатива за набиране на сумата, сроковете за плащане на санкцията са много малки – до четвъртък, 14 февруари. Самият пилот също присъства на пресконференцията и обяви пред медиите, че е горд, че е българин.

Стоименов беше категоричен, че ще продължи да се бори за справедливостта, но от позицията на свободен човек и ще обжалва решението на Апелативния пред Върховния съд на Гърция.

Както е известно българският пилот Янко Стоименов бе осъден през април 2012 г. на 123 г. затвор заради самолетна катастрофа на авиокомпания "Хелиос Еър", при която през 2005 година край Атина загинаха 121 души.

Българинът е бил главен пилот в малката кипърска компания и е един от четиримата подсъдими по случая.

На 7 февруари апелативният съд в Атина потвърди осъдителните присъди на обвиняемите. По искане на защитниците на Стоименов ефективната му присъда от 10 г. затвор бе заменена от парична гаранция в размер на 73 000 евро, която трябваше да бъде платена за свободата му.