Откриват дом за психично болни в Южен

Мисия Пловдив

11-02-2013, 15:55

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

20% от българите страдат от психични заболявания

Наемат и 116 безработни за асистенти на хора с увреждания

Център от семеен тип за настаняване на самотни лица с психични разстройства ще бъде открит в пловдивския район Южен. За целта е предвидена къща с двор на сравнително тихата улица „Елба” No. 5. Това обяви днес зам.-кметът по социалните дейности Георги Титюков.

В центъра ще бъдат настанени не повече от 15 лица. Те ще бъдат подбрани след подаване на заявления. За тях ще полагат грижи квалифицирани специалисти. След изграждането на дома по схема „Живот в общността”, той ще фунционира с делегиран от държавата бюджет. По същата програма ще бъде разкрито и преходно жилище за сираци, които са над 18 години.

Освен това от първи март стартира приемането на заявления по схемата „Помощ в дома”. Общата стойност на проектите във всички 6 района на Пловдив е 1,2 млн. лева. С тези стредства ще бъдат наети и обучени 116 безработни лица. Те ще предоставят почасови грижи за 239 пловдивчани с увреждания. Продължителността на програмата е 17 месеца, като има възможност и за удължаване на срока, изтъкна Титюков.